Likovne tehnike

23 Dec, 2020

Основне и изведене боје

— Autor jelenajasic @ 14:42
Боја је реакција фотосензибилних чуњева у нашем оку на спољни надражај у облику светлосног зрака. Уласком у око ваздух се прелама као у призми и расипа у спектар. Док су све боје спектра уједињене, зрак је бели - зато белу називамо безбојном, необојеном или ахроматском. Црна и сива су такође акроматске.
  Спектар (лат. Spectrum- дух, приказ) открио је Исак Њутн 1676. Преламањем беле светлости у тространој призми, видео је да су у њему скривене све постојеће боје. Бескрајан низ преплављених боја чини га коначним разликовањем седам различитих боја: црвене, наранџасте, жуте, зелене, цијан (светло плаве), индиго (тамно плаве) и љубичасте. Број седам узео је из корелативних (и езотеричних) разлога - како би седам боја одговарало седам нота у музичкој скали.
   Боја је перцепција одређеног опсега фреквенција (вибрација) од 400 до 800 трилиона Hz. Пре црвене боје постоји невидљиви инфрацрвени, а после љубичасте невидљиви ултраљубичасти. Боја коју видимо да није у спектру је магента (љубичаста); то је интерференција (преклапање) таласа.
  Деци кажемо да спектар има шест боја; наиме три основна и три секундарна. Из искуства са пигментима знамо да се све боје могу добити мешањем само три боје, које зато називамо основним, примарним или бојама првог реда. To су:
- Црвена
- Жута
- Плава

 

=

 

+

 

 

=

 

+

 

 

=

 

+

 

Њиховим мешањем добијамо изведене, секундарне или боје другог реда:
- зелена -------------- плава + жута
- наранџаста ------- црвена + жута
- љубичаста ---------- плава + црвена
Даље, мешањем једне примарне и једне секундарне боје настају терцијарне боје или боје трећег реда. То су на пример црвено-наранџаста или наранџасто-црвена.
Графички можемо од основних боја направити малу пирамиду.
 
Затим му додамо секундарне боје.
Коначно, око свих шест боја описујемо круг који је заправо спектар.
 
 

Komentari

  1. Thanks for the nice blog. It was very useful for me. I'm happy I found this blog.

    Autor Power Book II Michael Raoney JR. Jacket — 27 Dec 2020, 15:56

  2. Thank you for posting such a great article! I found your website perfect for my needs. It contains wonderful and helpful posts. Keep up the good work!. Thank you for this wonderful Article!

    Autor Nicole Kidman Green Coat The Undoing — 07 Jan 2021, 10:19


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me